2004-09-06

Goda och enkla smårätter - tips till Äggets Dag den 8 oktober

Fjäderfäcentrum ordnade den 31 augusti 2004 en Kick-off i Skövde där kocken Stefan Grynge bjöd på bland annat dessa lättlagade smårätter som passar utmärkt att servera i butik på Äggets Dag.

Ärttimbal

200 g finmalda eller mixade ärtor, ca 3 1/2 del ärtor
4 ägg
1 dl grädde
salt

Blanda alla ingredienser väl och grädda i smorda formar i 175 graders ugn ca 15-30 minuter. Gräddar man i små timbalformar, ca 15-20 min, i större formar, ca 20-30 min.

Äggsallad med ansjovis och dill

4 hårdkokta ägg
1/2 dl majonäs
1/2 dl gräddfil
4 grovhackade ansjovisfiléer
2 msk finhackad gul lök
1/2 finhackad gul lök
salt
grovmald svartpeppar

Skala och hacka äggen.
Blanda ihop alla ingredienserna till en smet, smaksätt med salt och peppar.
Servera på grovt bröd.

Äggstanning

5 dl mjölk
6 ägg
1 tsk salt

Koka upp mjölken annars blir stanningen blåsig.
Låt mjölken svalna ordentligt.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt försiktigt, för mycket vispning gör också stanningen blåsig.
Häll smeten i en smord form.
Grädda i 175° i vattenbad

Äggsallad med gräslök

2 st kokta ägg (4-5 min)
200 g kesella gourmet
100 g mjukt smör
1/2 finhackad lök
5 msk finhackad gräslök
2 msk vitt vin
1 tsk senap
paprikapulver
salt

Hacka de kokta äggen och blanda med lök, kesella och det mycket mjuka smöret.
Smaksätt med vitt vin, senap, paprikapulver och salt.
Lägg upp på kavring, pumpernickel eller toast och servera till t ex rökt skinka.

Marockansk 'äggröra'
Serveras som en annorlunda ersättning till äggstanning.

1 finhackad gul lök
3 msk olivolja
1 krm ingefära
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 kryddmått smulad saffran
1 nypa cayennepeppar
4 ägg
3 msk finhackad persilja
salt
1 msk citronsaft

Fräs lök och kryddor i olivoljan och vispa i äggen.
Tillsätt persilja och till sist citron.
Låt blandningen långsamt stelna i pannan på svag värme ca 6-8 minuter (drag av pannan från spisen om det blir för varmt).
Stjälp sedan upp massan och finhcka den.

Kaviaromelett i ugn
Passar bra att äta med hackad rödlök och gräddfil.

6 dl mjölk
1 1/2 msk stark kaviar (Kalles kaviar är för mild)
5 ägg
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ihop mjölk och mjöl ordentligt.
Koka sedan upp den under stadigt vispande och låt den sedan svalna.
(Om man inte kokar ihop mjöl och mjölk sjunker mjölet till botten vid gräddningen).
Låt smeten kallna och tillsätt kaviar. Vispa i äggen och tillsätt saltet. Häll upp i en smort form eller panna.
Grädda i ca 30 minuter eller tills du är säker på att den koagulerat helt.
Dubbel sats är lagom att grädda i en långpanna som är 30x40 cm.

'Hot' äggröra med chili

3 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 finhackad gul lök
1 msk finhackad persilja
2 msk finhackad färsk chilifrukt t ex jalapeno
2 krm paprikapulver
1 msk socker
salt
1 msk smör

Blanda ägg, lök, persilja, chili, paprikapulver, socker, salt och 1 dl av grädden.
Värm upp smöret i en vid kastrull. Tillsätt smeten och rör med en träslev tills den koagulerat.
Tillsätt resterande grädde och rör om.

Gubbröra

100 g hackade ansjovisfiléer
1 finhackad gul lök
6 st hackade hårdkokta ägg
2 msk finhackad persilja
smör

Fräs löken i smöret och tillsätt ansjovis, ägg och persilja.
Stjälp upp i cocotteform eller låda.

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.