Brukar du beskriva smaken?

(Ledaren i Fjäderfä nr 2-2009)

Jag gillar verkligen ägg och brukar ibland känna att “det där var ett ovanligt gott ägg”. Men längre än så i beskrivningen av vad äggen smakar brukar jag inte komma.

Därför var det intressant att få träffa några äggspecialister vid en smaktest av ägg. Smakexperten Magnus talade om kolaton och rökighet. Bagaren Sebastien talade om behaglig textur och att vitan var skön mot gommen. Matskribenten Lotta talade om smak av färskhet och ton av vete.

Det kanske är så vi ska göra i fjäderfäbranschen för att nå kunder och konsumenter ännu bättre, att oftare uttrycka vad vi känner och hur gott det smakar. Läs om äggtestet i denna tidning.

En annan upplevelse för undertecknad, sedan förra numret av Fjäderfä, är ventilationsdagen som Svensk Fågel och Stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare arrangerade. Jag hade nog redan innan jag reste ner till Jönköping förstått att stallklimat är otroligt viktigt för framgångsrik kycklinguppfödning. Nu inser jag ännu bättre hur viktigt detta är. Och utan att haja så mycket av hur man i praktiken planerar, installerar och kontrollerar en ventilationsanläggning, förstår jag att det i branschen finns kunskaper i ämnet. Konsten är att i varje anläggning varje dag göra det perfekta jobbet. Vi bjuder i denna tidning på ett referat från ventilationsdagen. Om du har tips på fler artiklar och reportage i ämnet är du alltid välkommen att kontakta undertecknad.

På tal om att sköta anläggningar och driva företag, läs om besöket på Gudings Gård där både mat och miljö står i centrum.

Läs också vår rundringning till både äggpackerier och kyckling-
slakterier
. Vi har ställt frågan om hur de ser på marknadsläget. Det framgår att importen trycker på och de svenska produktionskostnaderna är höga. Men den bild som tonar fram är ändå ganska positiv.

Du önskas god läsning och en riktigt glad påsk!

Sven Secher
redaktör
Ledaren är även publicerad i tidningen Fjäderfä nr 2-2009.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Brukar du beskriva smaken?
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.