Fjäderfä 7-2009

Vad händer nu?

Fakta, känslor och spekulationer om vad framtiden har att erbjuda. Debatten är i full gång efter Kronfågels drastiska beslut  den 2 september 2009 att lägga ner slakteriet i Kristianstad. Något som bland annat får till följd att läget är mycket osäkert för ett antal kycklinguppfödare.

Fjäderfä 7-2009; 60 sidor fjäderfäläsning.
Lantmännen Kronfågel sa i sitt pressmeddelande den 3 september 2009, att man stänger slakteriet i Kristianstad för att satsa på sitt enda kvarvarande slakteri i sörmländska Valla. På så sätt ska man "säkra konkurrenskraften och lönsamheten", säger företaget.

Många som Fjäderfä har talat med ifrågasätter denna strategi. Och kvar står att tretton uppfödare, en produktion av tio miljoner kycklingar och cirka 25 000 kvadratmeter stallyta till ett värde av kanske 25 miljoner kronor hänger i luften.

Vad händer för dessa uppfödare och de gjorda investeringarna och hur påverkas hela branschen av Lantmännen Kronfågels strukturåtgärd?

Vi har inte svaren i denna tidning men saken diskuteras i några artiklar tillkomna precis före pressläggning av denna tidning.

Sammantaget för den svenska matfågelnäringen, över ägg och matfågel, kan dock konstateras att läget är ganska ljust. Produktion-marknad är i någorlunda balans och efterfrågan är bra av näringsrika och klimatsmarta livsmedel.

Men de goda sakernas tillstånd kan snabbt förändras. Det vet Kronfågels sydsvenska kycklinguppfödare och ökad import av kyckling, kalkon och ägg kan snabbt göra det svårare att klara en tillfredsställande lönsamhet för alla. Konkurrenskraft var ordet.

Vi bjuder i denna 60-sidiga tidning på allehanda läsning. Saknar du en planerad artikel är skälet utrymmesbrist. Men nästa Fjäderfä kommer den 15 oktober.

Du är alltid välkommen att kontakta undertecknad.

Sven Secher
018-34 62 52
journalistgruppen@secher.pp.se

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 7-2009
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.