Man ska veta vad man äter

Det tyska dioxinlarmet visar vikten av att ha koll på hela livsmedelskedjan. Inte bara den egna delen i produktionskedjan, utan trovärdigheten hänger på att ingen annan del i kedjan fallerar. Det är just det som tyska ägg- och matfågeluppfödare har drabbats av.

De har jobbat på som vanligt men helt plötsligt vill inte konsumenterna köpa deras produkter och hela branschen drabbas. Med tanke på hur överfull den europeiska äggmarknaden är, återstår det att se vilka konsekvenser dioxinskandalen får för svensk äggnäring. Minskad efterfrågan är inte vad näringen nu behöver. Tvärtom, många befarar att 2011 kan bli riktigt jobbigt.

Än en gång visar ett larm, inte bara hur viktig spårbarheten är, utan också märkningen. Äggen har en EU-gemensam märkning, vilket är utmärkt.

Fågelköttet däremot, saknar en obligatorisk ursprungsmärkning. Visserligen syns Svensk Fågels snygga logga alldeles utmärkt. Men det finns andra produkter på marknaden och märkningen på dessa imporvaror är sällan tydlig. Borde inte tiden nu vara mogen för obligatorisk ursprungsmärkning på fågelköttet, berett eller inte? Jag håller fast vid min gamla käpphäst: Man ska väl vet vad man äter?!

Ska förresten bli intressant att se vilket mottagande som den engelsk/franska kycklingen får hos personal och gäster i Ikeas svenska restauranger. Jo, du läste rätt. Ikea går över till importkyckling. Fjäderfä följer frågan. Vi fann för övrigt även finska ägg i Ikea-köket men med tanke på att Ikea nu ser över “kvalitetskraven” för hela sitt livsmedelssortiment så är det inget som säger att det blir vare sig finska eller svenska ägg där i framtiden. Eller vad kan den svenska fjäderfäbranschen göra för att erbjuda kunden den vara den vill ha?

Det blev många rader om det som egentligen handlade om tydlighet och livsmedelskvalitet. Själv har jag under en snöskottarjulhelg passat på att hosta och ha ont i kroppen, samt en allergisk reaktion vid pressläggningen, (rätt ursprung men för mycket mat?), så jag är glad att kunna gå i tryck programenligt.

Väl mött under 2011!       
 
Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Man ska veta vad man äter
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.