Hög lägstanivå ger framgång

Snacka om uthållighet. Går det inte det ena decenniet, så går det nästa. Vill man så kan man.
Möt den nya kycklinguppfödaren Henrik Lillje i denna tidning. Han är mitt i bygget av sitt nya kycklinghus.

Möt också den rutinerade äggproducenten Sten-Sture Stensson.  Med närmare 40 hönsomgångar under tre decennier med höns, inhysta i flera olika system samt erfarenheter från en handfull olika värphönshybrider, har han en del att ge i en diskussion om hur man lyckas som äggproducent. Hög lägstanivå är måttot.

Mellan “nybörjaren Henrik” och “rutinerade Sten-Sture” har vi Åsa och Ola Göransson. Som framgick av Fjäderfä nummer 10-2010  är de redo för nästa stall och i denna tidning följer vi upp den arktiska kycklingomgången.

På marknadssidan intervjuar vi en av Sveriges största restaurangkedjor där en enskild restaurang kan ha 500 sittplatser, ofta fullsatt. Det handlar om Ikea som strävar efter bästa möjliga djurvälfärd, vilket är intressant för både kyckling- och äggnäringen.

Vi har också en konsument, som i denna tidning frågar: “Varför är äggavdelningen i butiken så slätstruken?”. Kanske har han rätt, vad tycker du?

Har du satt in tilläggsvärme i ditt hönsstall? Se sidan 46.

Vilken roll spelar generna för allvarlig fjäderplockning? Frågan är relevant, inte minst för de äggproducerande kollegorna i “Omställningseuropa”. Se till exempel Sergio i Italien som berättar att alla produktionsformer alltjämt trimmar näbbarna. Italien är inte unikt i detta avseende. Läs också en kort omställningsrapport på sidan 10. Mer än hälften av Polens burproducenter har inte börjat tänka på byte av inredning.

Vi hälsar er också välkomna till ett besök på Lövsta forskningscentrum utanför Uppsala där det satsas på nya forskningsstallar.

Avslutningsvis skickar jag en hälsning till Bengt och Marie Frölich som med både takras och newcastlesjuka råkat riktigt illa ut denna vinter. Hoppas att ni kommer tillbaka på ett bra sätt!

Sven Secher
redaktör
tel 018-34 62 52

journalistgruppen@secher.pp.se

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Hög lägstanivå ger framgång
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.