Klimat och kompetens för framtiden


Klimatfrågan står högt på agendan och den gäller mänsklighetens framtid och fågelbranschen, som redan nu ligger jämförelsevis väl till, bör givetvis dra sitt strå till den goda miljöstacken.
Fjäderfä nummer
10-2011.

Det allra mest klimatsmarta ägget (från höns i inredd bur) har hamnat i en märklig situation. Det kan i dag inte klimatmärkas. Läs om det i denna tidning. Om ägg- och matfågelföretagen skulle göra klokt i att satsa på certifiering, låter jag däremot vara osagt. Vad kostar det och vad ger det på marknaden? Man kan också ställa frågorna så här: Behövs klimatmärkning för en som helhet redan klimatsmart produktion? Är det bättre med kraftfull marknadsföring av alla svenska ägg och all svensk matfågel som klimatsmart, utifrån branschvisa omsorgsprogram?

För en tid sedan var jag på stort ett lantbruksmöte. Jag var den enda matgästen som frågade var maten kom ifrån. Som vanligt yrvaken uppståndelse med frågan är kycklingen inte svensk? Till nästa års arrangemang ska man klara det, är det nu sagt ...

Ja, vem ska egentligen kräva svensk mat? Om inte livsmedelsbranschen själv ställer sig bakom den svenska maten, vem ska då göra det? Kommunerna ...? Att LRF Samköp i sitt samarbetsavtal med Ikea, landets största restaurangkedja, ska fråga efter svensk mat är kanske långsökt. Eller är det inte det? Ja, frågan är alltså vem som ska kräva svensk mat?

Intervjuer med tio konsumenter i denna tidning visar att det definitivt finns konsumenter för ALLA svenska ägg.

Hösten är mötenas tid och vi referar från dem. En rad artiklar fick dock inte plats i denna tidning och förhoppningsvis kommer den som du väntar på i nästa tidning.

Stort tack för 2011! Det är fantastiskt att få jobba med tidningen Fjäderfä tillsammans er alla i branschen.

Men nu ska vi fira jul. Återhämtning är viktigt och jag ser verkligen fram emot julens sill, ägg, det vita köttet och mycket annat.

God Jul och väl mött 2012!

Sven Secher
redaktör

Publicerat i Fjäderfä nr 10-2011.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Klimat och kompetens för framtiden
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.