Glädje och ilska inför sommaren

Jag hade sett fram emot att se fotbolls-EM med John Guidetti som värsta sortens målgörare. Han är farlig inom straffområdet. Men fel matval straffade ut honom.
Fjäderfä juni,
nr 6-2012.


Känner du till fallet med denne landslagsman som åt utländsk kyckling och blev allvarligt sjuk? Inte bara övergående magsjuk, vilket drabbar tusentals människor som äter mat med otillräcklig livsmedelssäkerhet, utan John drabbades av långvariga hälsoproblem.

Läs mer på www.svensk fagel.se , många andra webbplatser samt i en notis i denna tidning: "Sjuka av utländska kycklingar"

Hur länge till ska lantbrukare, fortsätta att ”sälja” sina produkter utan att (i många fall) i förväg veta vad man får betalt? Jag såg en dansk undersökning var pengarna (lönsamheten) hamnar inom livsmedelskedjan. Att bonden pressas mest även i Danmark är en klen tröst. Det är väl ganska självklart: För att långsiktigt producera måste man ha täckning för alla kostnader. Att kräva en viss vinst är också ganska självklart för de flesta företagare, och synnerligen befogat för dem som gör långsiktiga miljoninvesteringar.

Sommarönskning: att konsumtionen av ägg och matfågel ligger på en hög nivå och att priserna hålls höga. Förädlingsledet (här äggpackerier och matfågelslakterier) har ett ansvar att ta ut tillräckligt höga priser. Plötsliga förflyttningar av stora volymer får inte äventyra detta krav. Svenska ägg och svensk kyckling och kalkon håller en så hög kvalitet att det är omoraliskt att rea ut denna fantastiska mat!

Förbannad på: För många rapporter om ökande statspålagd administration hos fjäderfäföretagare. Tas upp i Fjäderfä nummer 6-2012, klicka och läs nu på direkten!. (.pdf)

Ett stort tack: Som läsare respektive annonsör är du oerhört betydelsefull för Fjäderfä! Jag hoppas att tidningen också är bra för dig, ert företagande och hela branschen.

Och en glad sommar: Jag önskar alla läsare, annonsörer och hela fjäderfäbranschen en riktigt fin sommar!

Sven Secher

Fotnot: Var strikt i råvaruvalet vid sommarens alla måltider. Välj svenska ägg och svensk matfågel. Om inte du och jag frågar och stäl-ler krav, vem ska vi då förmå att göra det? Heder åt Maria Donis, se sidan 28. Det går att påverka.

Publicerat i Fjäderfä nummer 6-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Glädje och ilska inför sommaren
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.