Fjäderfä nr 4-2013

Attraktiva livsmedel

Egentligen ska jag inte laborera med siffror. Det blir lätt fel och mina erfarenheter har tydligt visat mig att jag är bättre på bokstäver än på siffror. Men nu gör jag ett försök, i syfte att öppna tänkandet hos mig, och kanske även hos dig. Hör gärna av dig till mig med synpunkter och förslag på bättre resonemang.
Fjäderfä
4-2013.

Nåväl, låt oss börja med äggsidan. 2012 åt vi i Sverige 126 miljoner fler ägg än 2011. Denna ökning, motsvarande sju procent (eller 14 ägg per person), är fantastisk mot bakgrund av att ökningarna har pågått under flera år.

Vad betyder då detta för behovet av värphöns i Sverige? Om vi säger att den genomsnittliga hönan värper 300 ägg per år får vi 126 miljoner ägg genom 300, vilket blir 420 000 höns. Om vi sedan försiktigt säger att svenska höns står för 75 procent av konsumtionen (eftersom ägg i äggprodukter, ännu så länge ;?!; i huvudsak består av världsmarknadens lågprisägg), får vi ett ökat behov av minst 300 000 hönor, på ett år! Mot bakgrund av dagens diskussion om överskott på ägg (och höns) är denna siffra intressant.

Även konsumtionen av matfågel ökar och 2012 ökade försäljningen från Svensk Fågels medlemsföretag med 1,5 procent och positiva rapporter har kommit från både kyckling- och kalkonsidan. Räknar vi på de fyra senaste åren så har ökningen av svensk kyckling varit nära nio procent, eller 2,7 procent i medeltal per år. Vad skulle då en fortsatt ökning på till exempel två procent per år betyda? Låt oss ta antal djurutrymmen (avd.) som används för uppfödning. 2011 fanns det 465 djurutrymmen bland Svensk Fågels medlemmar. Två procents ökning betyder då ett ökat behov av cirka tio djurutrymmen, per år.

Så visst är fjäderfäbranschen intressant. Att jobba med produkter som är attraktiva, där kunderna vill ha mer, är gynnsamt. Därmed inte alls sagt att resan är enkel. Importen trycker på, för ägg främst äggprodukter och för matfågel främst fryst och chark, och här krävs fajterhjärta och skicklighet för att kunna slå tillbaka mot lågprisaktörer, och lyckas med att tjäna pengar på världens bästa (och dyraste) fjäderfä.

Hälsningar Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 4-2013.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 4-2013
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.