Glad Påsk med svenska ägg och svensk matfågel!

Påsken står för dörren och vi gläds alla åt denna vårliga mathelg då både matfågel och ägg står i centrum som populära maträtter i många läckra varianter.
Fjäderfä
4-2014

Konsumtionsökningarna år efter år för både kyckling och ägg är fantastiska och grundar för goda utvecklingsmöjligheter i denna bransch. Att jobba med något som kunderna verkligen ropar efter stimulerar givetvis och det kan vara värt att ägna en tanke åt, när vardagsarbetet ibland känns tungt och lönsamheten inte är bra.

Apropå efterfrågan så rullar utvecklingen på för de ekologiska äggen. Landets 800 000 ekologiska höns (Krav) står i dag för 11,5 procent av antalet höns. Svensk äggnäring har med detta ledarpositionen i Norden då Danmark har cirka 550 000 ekohöns och Finland drygt 160 000 EU-ekologiska höns. Ändå tycks inte Kraväggen räcka till just nu i Sverige, delvis beroende på viss export men också en fortsatt och överraskande snabb efterfrågeökning. Att ett svenskt äggpackeri då ser sig nödgade att importera ekologiska ägg ses som chockerande och bedrövligt av många, och av nöden tvunget och bästa möjliga lösningen i en prekär situation av andra. Vi släpper fram några röster i denna tidning och framtiden kommer att utvisa om den temporära (?) importen var klok eller oklok strategi.

Läs också om Djurskyddet Sveriges sansade och sakliga information om hönshållning liksom om rikslikarnas bekymrade miner när det gäller stallklimatet vintertid. Hur fungerar det hos dig? Behöver du upprusta klimatanläggningen i ditt stall till nästa säsong?

Givetvis rapporterar vi också från Svensk Fågels stämma, ett möte med god stämning där Gula Pippin charmade boråsarna och blev omskriven i tidningar och omtalad i TV. Många menar, att här kan man verkligen tala om världens bästa mat. Det upptäcker allt fler. Bland annat tidningen Fri Köpenskap som i sin ledare 28/3 2014 menade att svensk kyckling är så bra så att den borde kunna lanseras utomlands.

Du önskas en riktigt GLAD PÅSK!

Sven Secher
(Ledare i Fjäderfä nummer 4-2014.)

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 4-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.