Tryggt eller illavarslande?

Fjäderfä nr 2-2017, bild till höger.

Så kom den då – den länge emotsedda svenska livsmedelsstrategin. Ledorden är konkurrenskraft och tillväxt, vilket bådar gott.

Men mycket återstår.

Först ska en proposition läggas av regeringen i riksdagen varvid även övriga riksdagspartier kan lägga sina förslag. Beslut i riksdagen tidigast i juni.
Därefter handlingsplaner. Förhoppningsvis följs detta senare av ett genomförande, av praktiska förändringar = förbättringar för det svenska lantbruket och livsmedelsindustrin.

Andra länder står inte still. Vill, vågar och kan Sverige mer?

Nyligen sa regeringen, genom inrikesminister Anders Ygeman så här:
”Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet.”

Detta uttalande (som finns med i Fjäderfä nr 2-2017) rimmar inte med skrivningarna i strategin. Det som regeringen genom Ygeman uttryckte, är tvärtom riktigt illavarslande om vad som komma skall när skarpa beslut, för att nå strategins mål, nu ska tas.

För vad döljer sig i ”den miljard” som regeringen säger sig vilja satsa på svensk mat? Är det någon som har synat om detta inte är redan intecknade landsbygdspengar och pengar för ekologiskt som redan finns i budgeten?

Riktigt illavarslande är också riksdagens upphandling av mat, något som Fjäderfä har påtalat under många år. Som framgår av denna tidning så äter lagstiftarna själva fortfarande matfågel och äggprodukter som produceras på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Varför klarar inte riksdagen att ställa sig bakom svensk mat och svensk lagstiftning?

Här tycks inte regeringens arbete med den offentliga upphandlingen räcka till alls. Eller, är det så, att något riktigt intresse för matfrågan inte finns?

Visst är ord i exempelvis livsmedelsstrategier viktiga, men det är trots allt vad man gör som avgör. Både när man stiftar lagar och när man efterlever dem. Även för det som man låter sig serveras på matbordet.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 2-2017.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 2-2017
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.