Klart till deadline

De flesta av er som läser dessa rader har upplevt känslosvallet vid slutförandet av ett bygge, inte sällan stressiga dagar inför en allt snabbare annalkande djurinsättning och igångsättning av ett nytt stall och en ny produktion.
Många gånger har detta crescendo föregåtts av åratal av funderingar, kalkylerande, planering, myndighetskontakter, upphandling, startbeslut och så hela byggprocessen. En arbetssam och krävande period men också en tid av inspiration och framåtblickande. Och så, ”plötsligt” ska det vara klart, ”deadline” är här. Djuren ska in och rulla igång (och pengarna ticka in?).


Själv har jag många gånger imponerats av hur lantbrukare, leverantörer och montörer trots den stora komplexiteten (i mitt tycke) i exempelvis uppförandet av ett fjäderfästall med inredning, ändå nästan alltid lyckas få allt klart i tid. Eller åtminstone allt som måste vara klart till insättnings- och startdagen. Till deadline.

I förra Fjäderfä beskrev vi om dealine för äggproducenten Stefan Almqvist och i denna tidning besöker vi före detta kycklinguppfödarna Håkan och Katarina Ringblom som genom sitt byggprojekt övergår till produktion av kläckägg med Blenta som kund.

Apropå byggprojekt, så besökte jag i slutet av oktober även Blenta ett par dagar före slutbesiktningen av utbyggnaden av före-tagets kläckeri i skånska Blentarp och till det återkommer vi i ett kommande nummer av Fjäderfä.

En helt annan sak: Under min senaste Skåneresa läste jag att Lunds kommun enbart ska köpa in och servera ekologisk mat från år 2020. Kommunledningens beslut kan framstå som ambitiöst men frågan är om det är klokt. Att binda sig vid 100 procent eko på kommunens alla serveringar, innebär med största sannolikhet att importen och därmed även transporterna ökar.
Detta är Fjäderfä november och det innebär att vi har ett nummer kvar år 2017. Så vi ses snart igen, ute i terrängen och här i spalterna.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 9-2017

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Klart till deadline
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.