2018-01-11

Bra kurs
– säger Håkan Andersson
om Svenska Äggs kursdag i december 2017

Intervju med Håkan Andersson, Wäsby lantbruk, Vikbolandet i Östergötland i tidningen Fjäderfä nummer 1-2018.

Vad tyckte du om kursen och vad var mest intressant för dig av det som togs upp under kursdagen den 5 december 2017?
– Kursen var bra! ”Försnacket”, alltså inomhusdelen på förmiddagen på Vätternterrassen, var intressant. Man kommer visserligen inte ihåg allt som sades men att gå igenom saker och ting är bra. Repetion gör nytta.
– Jag lyssnade på detta med rastgård, trots att jag har frigående inne. Har funderat på att bygga om för rastgård men det blir nog inte något på grund av att vi har en väg som hindrar detta.
– Obduktionsmomentet var bra! Det momentet gav mig en bättre inblick i hur hönan fungerar. Och det gör att man vill lära sig mer.

När Svenska Ägg ordnar fler kurser framöver; Vad vill du att de ska handla om?
– Jag var på en kurs för kanske tio år sedan med veterinär Starkhammar där han obducerade. Men då fick även vi kursdeltagare skära i hönsen. Det vore intres-sant att få göra det igen. Då kan man komma lite längre med nya kunskaper. Det bästa är då, om vi kan vara i mindre grupper tillsammans med veterinären.

Tror du att du skulle använda denna kunskap hemma på Wäsby?
– Ja. Jag känner ännu så länge ett visst motstånd mot att våga ta i en höna på detta sätt, även om den är död. Det finns mycket att lära sig och mycket att titta efter om man öppnar hönan, som till exempel spolmask, äggstocksinflammation med mera.

Hur ser din vardag ut och vilken produktion har ni på er gård och i ert företag?
– Vi har 75 000 värphöns, frigående inomhus. Har haft unghönsuppfödning tidigare och det skul-le vara kul att ta fram djur själv. Men jag har mycket annat att göra och jag får också så bra kycklingar i dagsläget. Vi har växtodling, 600 hektar och använder egen spannmål till hönsen.

Hur mycket spannmål äter dina höns?
– Nästan 2 000 ton. Av detta är det 1 600 vete  och 400 ton havre. Jag köper alltså färdigt koncentrat och kalk för att använda tillsammans med vår egen spannmål och jag krossar inte vetekärnorna.

Fritt fram för Dina övriga synpunkter och önskemål, Håkan:
– En sak som jag funderar på är också hur man delar med sig hemma på gården, i företaget, av det som man har lärt sig på kursen. Oavsett om det är företagaren eller en anställd som har varit på kurs så ska det föras tillbaka så bra som möjligt.
– En annan särskilt positiv del i kursen, utöver obduktionen, var att stallbesöket. Det är ju sällan som man kommer in i en anläggning hos en kollega. Och just detta var välordnat här på kursen på Stjernsund så att vi kunde komma in i ett stall. Man får då chansen att studera djur, ljus, ventilation med mera och detta har man med sig hem. Ibland ser det olika ut men även när man ser att kollegan gör som jag gör, känns det bra. Kanske det jag gör är ganska rätt, kan man tänka då.

Sven Secher
Publicerat i tidningen Fjäderfä nummer 1-2018.

LÄS MER OM KURSEN genom att klicka på denna pdf:
Fjäderfä 1-2018 om Svenska Äggs kurs 171205 (.pdf)


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.