2018-03-22

Kostsam fipronilskandal

När ägarna av 300 holländska hönsgårdar valde att behandla sina höns mot kvalster med fipronil så ledde detta till att mer än 100 miljoner ägg senare destruerades och bedömningar säger att den holländska äggbranschen förlorade mer än 100 miljoner euro på denna stora skandal. Om detta berättade den holländske äggproducenten Eric Hubers på den nordiska fjäderfäkonferensen i hösten 2017.

I Holland fanns förra sommaren cirka 46 miljoner värphöns och Eric Huber berättade att sju miljoner av dessa höns hann behandlas med fipronil innan användningen stoppades.
– Orsaken till användningen är kvalsterproblemen och alla letar lösningar, som ni vet. Men fipronil är inte tillåtet att använda i fjäderfäsektorn medan det används på katter och hundar.

Forskningen rekommenderade …
Det var således 300 hönsgårdar med tillsammans 800 hönshus som anlitade ett nystartat företag för behandling mot kvalster. De hade tagit fram en maskin för spraya överallt i stallarna där kvalstren finns och eftersom metoden visade sig vara så effektiv så blev användningen omfattande på kort tid även i Belgien och Tyskland och till och med universitetet rekommenderade metoden.
– Det var svårt att angripa lantbrukarna då forskningen rekommenderade det och Ovoned, branschorganisationen, kommer att möta regeringen och myndigheterna i domstol, då våra medlemmar har förlorat så mycket pengar på detta.

Stora förluster
85 procent av de holländska värphönsägarna har inte använt fipronil, medan 15 procent gjorde det. Påverkan på branschen och äggutbudet blev ändå omfattande och det blev tomt på ägg i handeln.
– Branschen förlorade mer än 75 miljoner euro, den siffran tog universitetet i Wageningen fram tidigare och jag tror att siffran är högre än 100 miljoner euro, och 100 miljoner ägg har också förstörts.

Totalt sett, främst i Nederländerna, Belgien och Tyskland, bedömdes cirka 20 miljoner värphönsplatser ha berörts på grund användningen av fipronil och Eric Huber bedömde att det troligen tar till sommaren 2018 innan produktionen är tillbaka i samma volym som tidigare.

Konsumtionen störtdök
Eric Hubers berättade att händelsen uppmärksammades stort i media mitt i sommaren
– Det var inget vi önskade och konsekvensen blev att holländarnas förtroende för ägg störtdök.
Inte blev det bättre när chefen för NVWA (myndigheten för mat och konsumentsäkerhet i Nederländerna) sa: ”säkrast att inte äta ägg, tills vi vet mer”, och ”om någon säger att denne kan leva utan ägg till söndag, så är det mitt råd att göra det”. Konsumtionen sjönk 36 procent.
Erick Hubers berättade att många drabbade gårdar hade stall som inte hade behandlats och på dessa gårdar så ville man givetvis fortsätta att sälja äggen. Men det tog tid att få tillstånd så situationen var ett tag väldigt pressad för de nederländska äggproducenterna. Efter en del förhandlingar så lyckades man dock få tillstånd för det.

Medan andra tjänat mer
Samtidigt har andra tjänat på krisen, rent företagsmässigt, eftersom det (inte förvånande) under utslaktningen öppnade sig möjligheter för de som hade höns i produktion och kunde sälja ägg och Eric Huber berättade om mer än fördubblade priser för buräggen under hösten 2017. Från 5 cent till 11 cent per kilo. Även ägg från frigående höns (normalt på prisnivån cirka 6,5 cent) och ekologiska ägg (normalt på cirka 9 cent) ökade i pris till minst 11 cent.

Att tänka efter före
– Alla i branschen har lärt sig att man måste tänka sig för. Och i allt vi gör framöver, så tänker vi: Är detta säkert?

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 2-2018.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.