2018-10-17

Årets Kock med kyckling

Kyckling – närmare bestämt Bjärefågel – var en av huvudråvarorna på den uppmärksammade tävlingen Årets Kock 2018.
Som framgår av bilden ovan var Svensk Fågel väl bemannade vid arrangemanget som genomfördes i Kungliga tennishallen i Stockholm.
Segern som Årets Kock 2018 gick till Daniel Lundqvist.

Den tränade tävlingsrätten som lagades fredagen den 28 september var en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skulle serveras i sex portioner och finalisterna hade dryga nio timmar på sig för att färdigställa tävlingsrätten. Under den tiden skulle de även genom lite andra moment visa att de har såväl goda hantverkskunskaper som teoretiska kunskaper.

Den här dagen var det Bjärefågel som intresset kretsade kring.
– Svensk kyckling är i dag en fantastisk råvara som vi vill lyfta för att den hamnat lite i skuggan av de ädlare produkterna. Dessutom erbjuder en hel kyckling många olika möjligheter för finalisterna. Vi har tagit bort huvudet men lämnat allt övrigt kvar; från hals och fötter till hjärta och lever – detaljer som det kan göras mycket gott och spän-nande med.
Det sa tävlingsledaren för Årets Kock 2018, Anders Dahlbom Wet-tergren inför tävlingen. Han har bland annat en seger i Årets Kock 1993 på sin meritlista.

Om Årets Kock
Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten för 35 år sedan (1983) med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Man vill skapa en matkultur som utvecklar och utmanar förväntningar och baseras på ett hållbarhetstänk för både bransch och planet. Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock som är SM i professionell matlagning.

Om Bjärefågel – råvara på Årets Kock 2018
Ras: Rowan Ranger från Bjärefågel (bilden), ett medlemsföretag i Svensk Fågel.
Uppfödd på svensk majs, spannmål och baljväxter. Slaktålder: 53-56 dagar. Vikt: cirka 2 000 gram. Levereras med hjärta och lever. Efter slakt lågtemperaturskållas fågeln och luftkyls sakta. Därefter hängs fågeln i fallande kyla +2 grader i 4-5 dagar. Varje tävlande får två kycklingar.

Soppa med klimat-smart svensk kyckling
Christian Hellbergs krämiga och syrliga vinnarsoppa från 2001 serverades och gjorde succé även under årets tävlingsdagar, se bilder ovan. I soppan ingår bland annat jordärtskocka. Serveras i härlig mix med friterat kycklinglår, bakat kycklingbröst och krust på kycklingskinn med friterade örter. Recept finns på: www.svenskfagel.se

Läs även om "Kalkonkampen" i en annan artikel på denna hemsida.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 8-2018 – med bilder från Årets Kock 2018.