2018-10-20

Genom trånga kanaler mot södra Kroatiens enda värphönsgård

Efter en fullmatad vecka med många intressanta presentationer på den Europeiska fjäderfäkonferensen var det avslutningsvis dags att se hur verkligheten ser ut. Att få möjlighet att komma ut och se hur produktionen ser ut i olika länder är en av behållningarna med att åka på konferens.

Tidigt på konferensens sista morgon packade vi därför in oss i två bussar för att åka till den enda värphönsanläggningen i området. Den huvudsakliga äggproduktionen är nämligen i de norra delarna av Kroatien. Gården lig-ger belägen i floden Neretvas dalgång. Det är ett bördigt område där man använder flodens vatten för att bevattna odlingarna av apelsiner, fikon, granatäpplen och mycket mer. För att komma dit måste vi passera den smala korridor av Bosnien och Hercegovina som skiljer området runt Dubrovnik från resten av Kroatien. Lyckligtvis hade alla kommit ihåg att ta med sina pass så gränspassagerna gick förvånansvärt smidigt.

Efter en dryg timmes bussfärd stannar dock plötsligt bussen mitt ute i ingenstans och vi blir val-lade till fyra små, och något instabila, kanalbåtar för vidare färd. Vi åker genom ett vidsträckt kanalsystem med stora fruktodlingar. I kanalerna fångar man förutom fisk, med fasta sänknät, även grodor, som är en lokal specialitet. Dvärgskarvar och natthägrar lyfter framför båtarna och efter ett tag så börjar vi undra hur en värphönsanläggning kan finnas här någonstans. När sedan den ena båtens motor havererar och måste bytas ut börjar vi titta ner i vattnet rädda för att alligatorerna skall komma för nära. Nej, just det! Vi är inte i Everglades utan i Kroatien i Europa. Efter en tur på en dryg timme sätts vi iland och promenerar de sista hundra meterna till den gård som faktiskt ligger där.

Imponerad och mindre imponerad
Väl framme på gården möts vi av dess ägare, Mr Galov, som stolt berättar om sin gård. Som veterinär blir jag positivt överraskad när det första Mr Galov säger att tyvärr kan vi inte få gå in till djuren. Eftersom vi kommer från så många olika länder världen över är risken för stor och han måste tänka på smittskyddet.
Lite mindre imponerad blir jag när han sedan gärna öppnar upp hela gavelporten för att vi skall se in till djuren och såväl han som hans personal går ut och in utan att byta skor eller skyddskläder.

Familjeföretag med 10 000 värphöns
Gården är ett litet familjeföretag med 10 000 höns som hålls frigående i ett flervåningssystem från Big Duchman. De stora handelskedjorna och hotellen kräver i dag ägg från frigående höns. Tyvärr har många av de mindre producenterna inte råd att ställa om utan slås ut, speciellt som priserna dumpas kraftigt genom en stor import av ägg från Polen.

Med på turen var en veterinär som jobbade i norra Kroatien. Han berättade att variationen på gårdarna är stor. Det finns många smågårdar med färre än 10 000 höns men även en hel del som ligger mellan 100-200 000 höns. Kroatiens största anläggning har cirka 300 000 värphöns.
Det är framförallt inredd bur och frigående inomhus som gäller. Free-range är inte så stort eftersom det är svårt att få till markarealerna som krävs. Mr Galov berättar att han dessutom har problem med att efterfrågan i närområdet är så säsongsbunden. Området runt Dubrovnik är helt beroende av turismen och under sommarhalvåret ökar efterfrågan på hotellen kraftigt medan det under vinterhalvåret är mycket svårt att bli av med äggen. Alla äggen packas på den egna gården och säljs direkt till kund vilket gör dem känsliga för dessa variationer.

Vill bygga ut
Ändå planerar han för att kunna bygga ut sin produktion ytterligare, till 16 000 frigående höns inom en snar framtid. I Kroatien är det bruna höns som gäller, så även här där det är Lohman Brown. Unghönsen köps in vid 17-18 veckors ålder från Österrike. Vid besöket är de 68 veckor gamla och ser fina och välbefjädrade ut. Mr Galov bekräftar att han inte har några problem med fjäderplockning eller hackning och det är låg dödlighet, även om han inte kunde ge någon siffra på det.

Låg värpprocent
Däremot är han inte riktigt nöjd med produktionen denna omgång eftersom de nu vid 68 veckors ålder bara har en värpprocent på 60 procent! Vi trodde samtliga att vi förstått fel men han bekräftade att de värpte så lite. Han berättade vidare att han hade problem med framför allt systemägg, att cirka 15 procent av äggen inte värps i redena. För att minska  golväggen använder de eltråd längs väggarna. Med tanke på den varma sommaren vi har haft i år frågar Alexandra Jeremiasson under besköket, hur de hanterade värmen. De har köpt in ett kylsystem men det var ännu inte monterat så därför kunde de inte göra så mycket, men Mr Galov tyckte inte det varit några större problem med värmen. Vi undrar dock om inte det kan ha bidragit till den låga värpprocenten. Som ensam producent i södra Kroatien är Mr Galov hänvisad till att köpa in allt packmaterial och foder från Norra Kroatien.

Efter detta intressanta besök var det dags att promenera till den restaurang, dit båtarna fört oss, för en sen och välbehövlig lunch. Vi bjöds på en fin trerätters måltid och underhållning av några dragspels-trakterande och sjungande herrar. När det var dags att bege sig hemåt igen visade sig att båtresan varit för att ge oss deltagare en trevlig och pittoresk upplevelse eftersom bussarna stod och väntade utanför restaurangen. Naturligtvis fanns det bra vägar runt kanalsystemet. Så var European Poultry Coference över för denna gången. Vi åker hem till Sverige fulla av intryck och mycket information.

Text och foto:
Magnus Jeremiasson
Publicerat i Fjäderfä nr 8-2018.
I samma tidning refererar Alexandra Jeremiasson från konferensens alla seminarier: "The XVth European Poultry Conference"

 


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.