2019-09-11

“På god väg”

I en artikelserie under hösten 2019 möter vi några av alla de unga personer som finns i branschen som företagare – eller som är på väg in i ägg- eller matfågelbranschen. Ja, då handlar det också om dem som är på väg från näringen, till något annat, kanske av åldersskäl. Dessa erfarna personer som har byggt sitt företag och skapat sin del av branschen, och som lämnar vidare, är verkligen värda ett erkännande.

Huvudrubriken för artiklarna är “På god väg”, vilket kan tolkas på flera sätt. Ett är att de producerar ett av de bästa – och godaste – livsmedlet. Ett annat är att de är på god väg i sina yrken och sina företag, och vi får i intervjuerna höra hur det går, hur de ser på livet som bonde, livet i branschen och hur långt de har kommit i “övertagandet” och generationsskiftet, eftersom det ofta handlar om familjeföretag som lever vidare.

Ytterligare en koppling till rubriken kan vara att vi här möter dem som tar på sig ansvaret och för branschen vägen framåt in i den spännande morgondagen.

Ännu en aspekt är, att det är dessa hårt arbetande personer och företagare som “gör det”; i praktiken åstadkommer något och gör det som samhället – vi alla och politikerna – önskar sig när det snackas om strategi för en svensk livsmedelsförsörjning, värd namnet.

Jag resonerade nyligen med en tjänsteman på länsstyrelsen som satt i den omfattande byråkrati som de likaledes omfattande bidragspengarna omges av. Denne sa: “Jo, det är nog så .. jag har förstått det nu, att det är lantbrukarna där ute som måste göra det. Om vi ska komma någonstans”. Han syftade på livsmedelsstrategins mål.

Det är bra när polletten faller ned.

/Sven Secher (Mer om "På god väg" nedan).

..............................................

I Fjäderfä nummer 7-2019 möter vi som läser tidningen Fjäderfä, i serien “På god väg” (sidhänvisningen gäller papperstidningen):
Gunilla och Dick Stenemo, kycklinguppfödning, Skallerlid, Urshult (sidan 38).
Martin Aspernäs, Kärrabo kläckägg, kläckäggsproducent, Kärrabo, Bergkvara (sidan 48).
Johanna Åberg, Proegg, äggproduktion, Prästtorp, Lidköping (sidan 64).
Nämnas kan att vi också berättar om delar av verksamheten hos företagarna Magnus Bolin och Erik Pettersson, båda äggpackare och äggförädlare, och båda är personer som för sina familjeföretag och därmed fjäderfäbranschen framåt.
Vi gör också i denna tidning ett besök på DAVA Foods som startades av en enskild person – Håkan Andersson – samt Källbergs industrier som en gång startades – av två bröder.

Visst är det intressant med alla dessa företag som sammantaget gör den svenska fjäderfäbranschen!

Och ja, det finns många många fler – häng med i Fjäderfä framöver så får du möta några av dem.

Tipsa gärna undertecknad redaktör!
Slå en signal: 070-672 06 32, eller maila: journalistgruppen@secher.pp.se.                      

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 7-2019