2013-02-07
Frågor men inga svar av Ica
Fjäderfä ställde 15 frågor om åtta av Icas egna varumärken, emv, där ägg ingår som en ingrediens.
Detta frågade Fjäderfä Ica
1. Vilket land kommer äggen ifrån?
2. Vilken/vilka är äggproducent/-er?
3. Vilken är produktionsformen? (äggstämpel, 0,1,2,3?)
4. Vilket vaccinationsprogram har använts från kycklingens födelse och som unghöna och värphöna? (vilka sjukdomar och smittämnen vaccinerar man mot och hur många gånger?)
5. Vad vet ni om medicineringen och antibiotikaanvändningen?
6. Är hönsen näbbtrimmade? (Kan näbbtrimning förekomma?)
7. Finns det krav på fönster i stallarna i äggproduktionen?
8. Har man krav på maximal bullernivå?
9. Vilken är den maximala tillåtna ammoniakhalten (PPM)?
10. Vet ni om det förekommer användning av eltrådar i stallarna?
11. Vilka hygienregler gäller för personal- och besökare?
12. Hur går salmonellakontrollen till?
13. Vilka salmonellor testar man mot?
14. Vad händer vid konstaterad salmonella på hönsgården?
15. Vad vet ni om hönsfodret när det gäller GMO?
om 8 dessa produkter
Fjäderfä bad Ica besvara ovanstående frågor med avseende på var och en av följande åtta äggprodukter i Ica:s sortiment.
Samtliga säljs under Ica:s egna varumärken.
ICA bearnaisesås med äggulepulver.
ICA Chokladcookies (33% mörk mjölkchoklad) med guläggspulver.
ICA Salladsdressing (370 ml) med äggula.
Majonnäs, ICA Basic, äggula 1,5%.
ICA Pannkakor med ägg.
ICA Pasta färsk Fettucine, ägg 13%. (Endast denna produkt har av Ica besvarats före pressläggning av Fjäderfä nummer 2-2013).
ICA Pasta Tagliatelle, ägg 16,5 %.
Petit Fours med kokos, med ägg ICA Selektion, ”särskilt utvalt av ICA”.