Besvärligt salmonellaläge internationelltSå här ser det ut i andra länder ...Går man utanför Sverige är det lätt att hitta fall där maten är smittad av bakterier och där människor faktiskt insjuknar och dör. Nedan presenteras påträffade smittade köttpartier i Danmark och till höger spridning av salmonella på människor i USA.Danmark har ett bättre läge när det gäller livsmedelssäkerhet än många andra länder, dock inte riktigt lika bra som i Finland, Norge och Sverige. Ett skäl för detta är att Danmark är hårdare utsatt för import av livsmedel än övriga nordiska länder, och konsekvenserna visar sig i Danska livsmedelsverkets (Fødevarestyrelsen) fynd av bakteriesmittade livsmedel. Fødevarestyrelsen påträffar nämligen löpande salmonella i kött som är sålt till butiker och storhushåll, se nedan. Produkterna dras då omgående tillbaka från marknaden. Procedurerna är dock riskfyllda, då den smittade maten redan kan ha nått konsumenterna, innan larmen går. Myndigheten meddelar då följande varning till konsumenterna: ”Risiko: Hvis kødet ikke gennemsteges eller ved fejlhåndtering krydsforurener andre fødevarer, kan man blive smittet med salmonella. Symptomerne på salmonellainfektion er bl.a. diarré, kvalme, mavesmerter, opkast og feber.” Om konsumenterna har smittat kött i hemmet så uppmanas de att snarast lämna tillbaka köttet till butiken. Inte sällan är det i fjäderfäkött som salmonellan har påträffats men bakteriefynden är vanliga i även i nöt- och griskött. Det bör betonas att de smittade köttpartierna i huvudsak är importerade och alltså inte danskproducerade. I nedanstående lista på leveranser av salmonellasmittad mat finns länder som Tyskland, Ungern, Polen och Brasilien representerade. Påträffade bakterier i köttpartier importerade till DanmarkCampylobacter i fersk kylling11-09-2013 Salmonella i fersk kalkunbryst 16-11-2013 Salmonella i marineret kød (nöt, kalv och gris) 19-09-2013 Salmonella i frosne kalkunspyd 21-06-2013 Salmonella i frossen marineret kalkunbrystfilet, og Salmonella enteritidis i hele frosne kyllinger 27-05-2013 Campylobacter i hel fersk kylling 16-07-2012 (tysk kyckling) Campylobacter i fersk kylling 03-07-2012 (tysk kyckling) Salmonella i kyllingebryst 03-07-2012 (polsk kyckling) Campylobacter i hel, fersk kylling 22-06-2012 (tysk kyckling) Salmonella i kyllingebrystfilet og udskæringer 04-05-2012 (Okänd kyckling) (Salmonella Newport) Salmonella i kyllingefilet og produkter heraf* 04-04-2012 (Polsk kyckling: kyllingefilet orangemarineret, kyllingefilet BBQ marineret, kyllingefilet hvidløgsmari- neret, kyllingefilet i tern, kyllingefilet i strimler, kyllingefilet i wokstrimler, kyllingefilet i wokstrimler BBQ marineret og hakket kylling frost) Salmonella i fersk kalkunbryst 11-11-2011 Salmonella i fersk kalkunbryst 20-10-2011 Listeria i silkeskåret kyllingefilet 03-10-2011 Campylobacter i hel kylling 09-08-2011 (tysk kyckling) Campylobacter i hel kylling 01-08-2011 (tysk kyckling) Salmonella i saltmarineret kyllingebryst 15-06-2011 (Brasi- liansk kyckling) Salmonella i udenlandske økologiske kyllinger 10-06-2011 Salmonella i økologiske kyllinger 08-06-2011: Økologisk hel kylling, Økologiske kyllingelår og Økologiske kyllingebrystfilet Salmonella i kyllinge grillspyd 20-05-2011 (Ungersk ky) Mistanke om salmonella i kalkun 16-05-2011: Kalkunbryst BBQ marineret, Kalkun i tern, Kalkunschnitzel, Kalkunbryst sprængt, Kalkunbryst Urtemarineret, Kalkunbryst hvidløgsmarineret, Kalkunbryst m/ mango-chili, Kalkunbryst 2 kg og Kalkunbryst limemarineret Salmonella i marineret kyllingebrystfilet 06-04-2011 (tysk ky.) Salmonella i kalkun cuvette 08-03-2011 (polsk kalkon) Salmonella i kalkunschnitzler 15-02-2011 Forhøjede indhold af bakterierl i kogt hønsekød Chicky Cuts, plukket hønsekød. Läs övriga artiklar: DetÄRskillnad |