2014-02-10

Besvärligt salmonellaläge internationellt

Så här ser det ut i andra länder ...

Går man utanför Sverige är det lätt att hitta fall där maten är smittad av bakterier och där människor faktiskt insjuknar och dör. Nedan presenteras påträffade smittade köttpartier i Danmark och till höger spridning av salmonella på människor i USA.

Danmark har ett bättre läge när det gäller livsmedelssäkerhet än många andra länder, dock inte riktigt lika bra som i Finland, Norge och Sverige. Ett skäl för detta är att Danmark är hårdare utsatt för import av livsmedel än övriga nordiska länder, och konsekvenserna visar sig i Danska livsmedelsverkets (Fødevarestyrelsen) fynd av bakteriesmittade livsmedel.
 
Fødevarestyrelsen påträffar nämligen löpande salmonella i kött som är sålt till butiker och storhushåll, se nedan. Produkterna dras då omgående tillbaka från marknaden. Procedurerna är dock riskfyllda, då den smittade maten redan kan ha nått konsumenterna, innan larmen går.

Myndigheten meddelar då följande varning till konsumenterna: ”Risiko: Hvis kødet ikke gennemsteges eller ved fejlhåndtering krydsforurener andre fødevarer, kan man blive smittet med salmonella. Symptomerne på salmonellainfektion er bl.a. diarré, kvalme, mavesmerter, opkast og feber.”
Om konsumenterna har smittat kött i hemmet så uppmanas de att snarast lämna tillbaka köttet till butiken. 
Inte sällan är det i fjäderfäkött som salmonellan har påträffats men bakteriefynden är vanliga i även i nöt- och griskött. Det bör betonas att de smittade köttpartierna i huvudsak är importerade och alltså inte danskproducerade. I nedanstående lista på leveranser av salmonellasmittad mat finns länder som Tyskland, Ungern, Polen och Brasilien representerade.

Påträffade bakterier i köttpartier importerade till Danmark
Campylobacter i fersk kylling
11-09-2013
Salmonella i fersk kalkunbryst
16-11-2013
Salmonella i marineret kød (nöt, kalv och gris) 19-09-2013
Salmonella i frosne kalkunspyd  21-06-2013
Salmonella i frossen marineret kalkunbrystfilet, og
Salmonella enteritidis i hele frosne kyllinger 27-05-2013
Campylobacter i hel fersk kylling 16-07-2012 (tysk kyckling)
Campylobacter i fersk kylling 03-07-2012 (tysk kyckling)
Salmonella i kyllingebryst
03-07-2012 (polsk kyckling)
Campylobacter i hel, fersk kylling
22-06-2012 (tysk kyckling)
Salmonella i kyllingebrystfilet og udskæringer
04-05-2012 (Okänd kyckling) (Salmonella Newport)
Salmonella i kyllingefilet og produkter heraf* 04-04-2012 (Polsk kyckling: kyllingefilet orangemarineret, kyllingefilet BBQ marineret, kyllingefilet hvidløgsmari- neret, kyllingefilet i tern, kyllingefilet i strimler, kyllingefilet i wokstrimler, kyllingefilet i wokstrimler BBQ marineret og hakket kylling frost)
Salmonella i fersk kalkunbryst
11-11-2011
Salmonella i fersk kalkunbryst
20-10-2011
Listeria i silkeskåret kyllingefilet 03-10-2011
Campylobacter i hel kylling
09-08-2011 (tysk kyckling)
Campylobacter i hel kylling
01-08-2011 (tysk kyckling)
Salmonella i saltmarineret kyllingebryst 15-06-2011 (Brasi-     liansk kyckling)
Salmonella i udenlandske økologiske kyllinger 10-06-2011
Salmonella i økologiske kyllinger 08-06-2011: Økologisk hel kylling, Økologiske kyllingelår og Økologiske kyllingebrystfilet
Salmonella i kyllinge grillspyd
20-05-2011 (Ungersk ky)
Mistanke om salmonella i kalkun 16-05-2011: Kalkunbryst BBQ marineret, Kalkun i tern, Kalkunschnitzel, Kalkunbryst sprængt, Kalkunbryst Urtemarineret, Kalkunbryst hvidløgsmarineret, Kalkunbryst m/ mango-chili, Kalkunbryst 2 kg og Kalkunbryst limemarineret
Salmonella i marineret kyllingebrystfilet 06-04-2011 (tysk ky.)
Salmonella i kalkun cuvette
08-03-2011 (polsk kalkon)
Salmonella i kalkunschnitzler
15-02-2011
Forhøjede indhold af bakterierl i kogt hønsekød
Chicky Cuts, plukket hønsekød.

Läs övriga artiklar:
DetÄRskillnad