2014-02-10

Hur mår din mage?

Avföringen visar ditt resistensläge

Att antibiotikan inte biter på bakterierna är ett växande problem inom såväl djur- som humansjukvården, vilket ger rubriker i media. Vi beskriver resistenshotet mer längre bak i Fjäderfä nummer 2-2014.

Men först:
Men hur mår din mage? När tog du senast ett avföringsprov för analys?

Bakterier är i huvudsak av godo. Det kan man kanske inte tro när man läser denna tidning. Men så är det och det värt att betona.


Därmed är vi inne på tarmfloran, din och min. Hur mår din mage. Är floran av bakterier i dina tarmar hälsosam?


Jasså, du vet inte. Har du inte koll på dessa två kilo tarmar och bakterier som varje människa bär på? Kanske då dags att ta ett avföringsprov eller på annat sätt analysera tarmfloran?


Titta på tarmfloran och förebygg

Av publikationen ”Designing future prebiotic fiber to target the metabolic syndrome”, av docent Frida Fåk på Lunds Universitet, diskuteras betydelsen av att ha en bra tarmflora och det framgår att man kan förändra (och förbättra) sin egen tarmflora bara genom att välja rätt livsmedel.


Fjäderfä tog kontakt med Frida Fåk. Är det troligt att vi i framtiden kommer att lämna prover för att få vår tarmflora analyserad?
– Ja, tarmfloran spelar en stor roll för vår hälsa och jag är övertygad om att vi i framtiden kommer att analysera tarmfloran.

Vad kan uppnås med detta?
– Syftet är att hos sjuka individer identifiera en dålig sammansättning av tarmbakterier som kan vara orsak till sjukdom ­– då kan man ge kostråd och eventuell probiotika eller prebiotika för att förbättra sammansättningen. Hos friska kan det också vara intressant att titta på tarmfloran, för att kunna förebygga sjukdomar.


Hitta resistens
Skulle det kunna vara tänkbart att man kan hitta, identifiera, resistenta bakterier vid framtida analyser av tarmfloran? Alltså få information om personen bär på resistenta bakterier.
– Ja, om man vet vilka bakterier som är resistenta kan man identifiera dessa i tarmfloran och se vilka som är bärare. Man kan även kolla exakt vilka gener som bakterierna har om man letar efter en specifik resistensgen.

Läs fler artiklar: #DetÄRskillnad 

Publicerat i tidningen Fjäderfä nummer 2-2014.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.