Salmonellagarantin läckerSmittad köttfärs hos IcaÄnnu en gång har det bekräftats att den svenska salmonellagarantin inte alls är någon garanti för att salmonellasmitta inte kommer in i landet via livsmedelsimporten. Vid Ica:s paketeringsanläggning i Västerås, Hilton Food Group (HFG), konstaterades nyligen, och återigen, salmonellasmitta i köttfärsråvara från Irland. Fast då hade redan råvaran hunnit malas till nötfärs och sålts i hela landet i sex dagar. Den aktuella råvaran levererades från Irland till HFG den 20 januari 2014. Handelsdokument och analysresultat för salmonella enligt den svenska salmonellagarantin granskades vid ankomsten och allting var utan anmärkningar. Vid ankomstkontrollen togs också stickprover ut på köttfärsköttet. Detta gjordes inom ramen för Ica:s eget kontrollprogram. Detta prov skickades för analys av salmonella. Onsdagen den 22 januari kom beskedet att provet var misstänkt positivt för salmonella. Råvaran spårades då och det visade sig att all råvara redan var mald till köttfärs. Nu spärrades all köttfärs som fanns kvar i lager för utleverans.
Frågan är hur mycket salmonella man missar om man bara gör vad lagen kräver? Fast Martin Lindblom på Livsmedelsverket väljer att göra en mera välvillig tolkning av det inträffade, nämligen att när salmonella hittas i importerat kött så blir detta en bekräftelse på att den svenska salmonellagarantin är motiverad. Läs om skillander mellan svensk och annan matproduktion:#DetÄRskillnad |