2014-03-10

Kinsta hönsgård levererar ägg direkt till kommuner

Det går att bryta igenom den snåriga byråkratin kring den offentliga upphandlingen och som äggproducent få leverera ägg direkt till kommuner. Det visar det färska avtalet mellan bland annat Kinsta Hönsgård och tio kommuner inom ”Inköp Gävleborg”.
– Men utan samarbete med LRF hade vi knappast lyckats, säger en glad Susanne Mårtensson på Kinsta Hönsgård.
Avtalet gäller för tre år med början den 1 mars 2014 och Susanne och Conny Mårtensson är redan igång med leveranser till ett tjugotal skolor och förskolor.


Susanne och Conny Mårtensson på Kinsta Hönsgård är att gratulera. För även om leveransvolymerna inte är väldigt stora, så är det betydelsefullt både för företaget Kinsta Hönsgård och för äggnäringen som helhet om äggpackerier i ökande utsträckning kan sälja direkt till kunder inom den offentliga sektorn.

Susanne och Conny har 25 000 frigående höns på Kinsta Hönsgård som ligger i Söderala utanför Söderhamn och huvuddelen av äggen säljs till ägg- packeriet Roslagsägg. Men de har också eget packeri med försäljning till ett fyrtiotal egna kunder, i huvudsak butiker i trakten av Söderhamn och Bollnäs.

Utökad egen packning

Till detta läggs nu ett tjugotal kunder (enheter=tillagningskök) inom skola och förskola i Söderhamn och Bollnäs, vilket gör att Kinsta Hönsgård ökar andelen packning och försäljning i egen regi.  ”Inköp Gävleborg” omfattar visserligen fler kommuner (Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovan- åker, Söderhamn och Älvkarleby), i Gästrikland och Hälsingland, men Susanne och Conny har valt att endast teckna avtal inom samma geografiska område (Söderhamn och Bollnäs) där de redan nu har egna leveranser av ägg. Susanne och Conny räknar med att det kommer att bli cirka 4 000 ägg i veckan som går till de offentliga enheterna inom dessa två kommuner.

Samarbete gav avtal

Susanne Mårtensson säger att byråkratin och pappershanteringen vid upphandling inom offentlig sektor kan vara avskräckande och uttrycker tacksamhet över att man kunde jobba med avtalet tillsammans med LRF och andra lokala producenter. Detta samarbete leddes av Sven-Ulrich Ohlsson som är köttbonde på gården Nolhed och LRF-ordförande i Söderhamn och även han är med på ett hörn som leverantör i denna upphandling.

– Jag är en av fyra leverantörer av köttfärs så jag ska nu ordna med mina slakt- och transporttjänster. Detta är jätteroligt. Vi har tidigare märkt att det är uppskattat från många håll inom kommunerna om vi kan få fram lokala matvaror till dem. Så intresset har funnits och nu har de jobbat tillsammans i denna avtalsprocess för att göra det möjligt för företagarna i länet att bli leverantörer till den offentliga sektorn. Nu är det upp till oss att kunna leverera, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Ministerbesök

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har uppmärksammat ”Inköp Gävleborgs” avtal med de lokala leverantörerna och han besökte Kinsta Hönsgård den 26 februari 2014. På frågan från tidningen Helsinglands Dagblad om vad han skulle göra på Kinsta Hönsgård svarade landsbygdsministern så här:
– Jag ska titta på den produktion som är här och hur de har lyckats bygga upp en verksamhet som ger ett antal jobb och högkvalitativ mat.

Tillsammans med Sven-Ulrich Ohlsson samt Magnus Svensson, gruppledare för centern i Söderhamn och Johan Almesjö, vd på Inköp Gävleborg, studerade de verksamheten på Kinsta Hönsgård.

Det går att ställa krav

Eskil Erlandsson har med åren blivit allt tydligare med att offentliga upphandlare kan ställa krav på kvaliteten, till exempel i djuromsorgsfrågor, när livsmedel upphandlas. Så här sa han i ett pressmeddelande innan besöket på Kinsta Hönsgård.
– I dag finns det många möjligheter till att ställa krav utan att bryta mot de regler som finns. För mig är det viktigt att man både kan och bör ställa krav för att få mat som producerats med högt djurskydd och höga miljökrav.

Alltför låga äggpriser

När det gäller äggnäringens situation så menar Susanne Mårtensson, precis som många andra, att läget inte är bra med dagens skrala lönsamhet:
– Den egna packningen och försäljningen är viktig för vår ekonomi. Utan denna vet jag inte hur länge till vi hade klarat oss. Och med avtalet med kommunerna ökar nu tack och lov den egna packningen något. Susanne passar också på att genom Fjäderfä beklaga att de redan låga äggpriserna till äggproducenterna har pressats ytterligare bakåt under den senaste tiden. Särskilt uttrycker hon sympati för de äggproducenter som har inredda burar.

– Buräggsproducenterna har det tufft och om de försvinner blir vi alla förlorare då frigående kan bli de framtida lågprisäggen, säger Susanne Mårtensson.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2014.

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.