2015-02-09
OU – det går framåt men mer behövs
Bättre men det duger inte
Sedan tidningen Fjäderfä för snart tio år sedan på allvar väckte frågan om vad offentliga Sverige egentligen serverar i ”statens egen mathållning” (med bland annat ett uppmärksammat besök i riksdagens restaurang), har en hel del hänt. Men mycket återstår.
Vi uppdaterar i Fjäderfä nummer 1-2015 ”dagsformen för den offentliga maten” med ett antal artiklar.
Eller klicka dig vidare på nedanstående länkar:
Aktuella axplock från kommunerna
Mycket har hänt
Eva Bramsvik, kostchef, kämpar för bättre offentlig mat
Bergs kommun vill väl med maten
Global mat i norr (Umeå)
Borlänge – 75 procent svensk kyckling
Stor andel svensk kyckling men mycket importpannkaka (Halmstad)
Detta gäller i EU och i Sverige
Flexiblare upphandlingsregler?
Smakar det så kostar det
Slutsatser om statens egen mat i januari 2015
Bättre – men inte bra
Slutsatsen av Fjäderfäs genomgång av den offentliga maten i denna tidning, är att mycket har blivit bättre sedan vi undersökte maten i riksdagen för nästan tio år sedan. Många kostchefer, inköpare och politiker vill väl. Men ännu återstår mycket.
• Ännu är inte all mat som offentliga Sverige serverar ursprungsmärkt.
• Ännu har inte all mat i kommuners och landstings serveringar producerats på ett sätt som uppfyller svensk lagstiftning. Ej heller hos myndigheterna.
• Staten fortsätter alltså att köpa in förbjuden mat som svenska lantbrukare inte tillåts producera.
• Snacka om svek och konkurrenssnedvridning.
Fjäderfä fortsätter sin granskning av statens egen mathållning.
Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 1-2105.