2015-01-29

Offenlig upphandling – Halmstad

Stor andel svensk kyckling men mycket importpannkaka

Halmstad köper årligen in totalt cirka 55 ton fågel och fågelprodukter. Av detta utgör importen drygt två ton (4 826 kilo), således cirka knappa nio procent.
På äggsidan så finns importprodukter när det gäller helägg flytande och kokta ägg. På pannkakssidan dominerar importprodukterna medan skaläggen är svenska.


Halmstad har haft ett avtal gällande från den 1 april 2009 till den 31 mars 2011, med möjlig förlängning i ett år till den 28 februari 2013. Detta avtal har dock fortsatt att gälla ända till hösten 2014 på grund av en utdragen rättslig process (överklaganden av det nya avtalet). Det nya avtalet träder i kraft inom kort.

Strimlad lårkycklingfilé störst
Baserat på statistiken för första halvåret 2014 köper Halmstad årligen in fågel och fågelprodukter för cirka en och en halv miljon kronor (+ värdet för korv, pizza och pytt).

Totalt köper kommunen årligen in cirka 55 ton fågel och fågelprodukter. Av detta utgör importen drygt två ton (4 826 kilo), således cirka knappa nio procent. Produkterna består av 15 ton fågel + 11 ton fågelprodukter färdiglagat, 23,6 fågelprodukter råa samt cirka 5 ton diverse produkter.
Den största produkten i Halmstads inköp av fågel är strimlad kycklinglårfilé med Guldfågeln som huvudleverantör men även Kronfågel är leverantör med till exempel filé.

Danska Tulip har levererat kalkonbacon och importer finns även när det gäller filé och kalkon. Ibland anges land som för till exempel finsk kycklingfilé, kycklingbiff och kalkonbröst medan ursprunget i andra fall är oklart. Det gäller till exempel för drumsticks och halalslaktad kyckling-filé. Chicken nuggets kom i huvudsak från Finland och salladskycklingen från både Sverige och Finland. Kycklinginnerfilé kom från Martin&Servera med ursprung Danmark (Rose Poultry) och svenska Kronfågel. Kalkonköttet är både från svenska Ingelsta Kalkon och import.

För några produkter anges endast Martin&Servera som ursprung, alternativt att ”import” anges, vilket gör att ursprunget (produktionslandet) då inte framgår av redovisad statistik.

Mycket importerad pannkaka

Skaläggen var under den här redovisade perioden svenska medan det på produktsidan fanns en hel del importer. Bland annat för flytande och kokta ägg. För pannkakor (plättar, tunn pannkaka, fläskpannkaka, våfflor) dominerar importen mycket kraftigt med Finland som största exportör men det fanns även bland annat en liten volym våffla med belgiskt ursprung. Uppgifterna ovan är alltså hämtade från statistik i Halmstad kommun de första sex månaderna 2014.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 1-2015.
Läs mer om Offentlig Upphandling, KLICKA HÄR!

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.