2017-09-18

Importkyckling på hållbarhetskonferens

Stockholm Act genomförde i slutet av augusti en ”Hållbarhetsvecka” kring rubriker som ”Klimat-åtgärder, ”Mat och hållbarhet” och ”Energispelet”.
Samtidigt serverades kyckling som transporterats över hela världen och som fötts upp med antibiotika, fiskmjöl och GMO-soja på ett sätt som inte sker i Sverige.

De visar en ”matkontroll” som Svensk Fågel har låtit göra.

Härifrån kom kycklingen i Kulturhuset under Stockholm Acts
hållbarhetsvecka:


Café Stories:
Thailand

Nooshi:
Thailand, ibland Holland

Barcelona Tapas Restaurang:
Brasilien

Teaterbaren:
Lettland

Café panorama:
Litauen.
 

Med på seminarieprogrammet under Stockholm Act den 21-27 augusti 2017 fanns således frågor med koppling till miljö, energi och mat och många framstående talare medverkade. Bland annat professor Johan Rockström, Stockholms universitet och vd på the Stockholm Resilience Centre i spetsen.
Ingen skugga över honom eller eventets syften. Men nog är det märkligt att svensk kyckling inte platsade på matsedeln på en del av de aktuella restaurangerna. Svensk Fågel fann istället i sin undersökning att kycklingarna på samtliga kontaktade restauranger kom från flera olika världsdelar. Ingen serverade svensk kyckling.

Hållbarhet och energi
Så här säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel:
– Mot bakgrund av temat under Stockholm Act, kring hållbarhet, så ville vi undersöka hur hållbar maten var som serverades på restaurangerna i anslutning till Stockholm Act. Svensk Fågel hade nämligen under samma vecka ett seminarium där vi bland annat pratade om hur vi arbetar i svensk kycklinguppfödning för att bli ännu mer hållbara och energieffektiva.

Bara importkyckling
 – Tyvärr visade en rundringning att kycklingen som serveras i Kulturhusets olika restauranger inte är lika hållbar som seminarieinnehållen på Stockholm Act. Samtliga kontaktade restauranger serverade importerad kyckling, däribland från länder som Brasilien och Thailand där kraven på till exempel antibiotikabehandling och djurvälfärd är avsevärt lägre än i Sverige. Andra särskiljande faktorer mellan svensk kyckling och utländsk är vanligen att man utomlands använder exempelvis fiskmjöl och GMO-soja i kycklingfodret, säger Maria Donis.

Från ord till handling
Stockholm Act kan knappast anklagas för bristande ambitioner. Man säger bland annat ungefär så här i sina programförklaringar:
”Verklig förändring kommer till vid en blandning av modiga steg och tydlig koppling till de faktorer som är de mest viktiga”.
Ibland kan man säga att det kan vara svårt att gå från ord till handling. I detta fall hade de varit enkelt. Det finns svensk kvalitetskyckling för snabb leverans, nästgårds Stockholm. Det är bara att ta ställning, visa beslutsamhet i konkret handling och beställa hållbar mat.             

Sven Secher
Publicerat i tidningen Fjäderfä nummer 7-2017.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.