Gylche om svensk kycklingexport
“Vår tid är nu”
Det har en längre tid talats om export av svensk kyckling till Fjärran Östern och Kronfågel jobbar med detta med inriktning mot Hong Kong.
Vi har talat med Christian Gylche på Kronfågel som menar att tiden nu är mogen för export av svensk kyckling.
Hur långt har ni kommit och vilken bedömning gör du av möjligheterna att lyckas med exporten?
– Vi är visserligen precis i början av resan då vi började arbeta med exporten på allvar den 1 januari 2019. Tidigare hade vi bara sonderat terrängen och nosat på möjligheterna. Men ja, jag tror att “vår tid är nu”, för att anspela på TV-serien. Och vi har ett samarbete med en lokal partner
Säljer ni något i dagsläget?
– Ja. Vi har fått in ekologisk kyckling hos en dagligvarukedja och det gäller hela kycklingen, med den kompletta styckningen. Detta gäller den kanske mest exklusiva kedjan i Hong Kong: CitySuper. Dit går kunder som värderar hög livsmedelshygien och kyckling som är producerad på bästa sätt.
Hur ser det ut med försäljningen av den vanliga svenska kycklingen, som också kan ses som en exklusiv nischkyckling i ett globalt perspektiv?
– Fokus för exporten är vår svenska gårdskyckling, där vi marknadsför de starka svenska mervärdena vi arbetat med i Sverige i över 25 år.
Vad är det som gör att svensk kyckling ska kunna säljas i exempelvis Hong Kong?
– Där finns en växande medelklass som intresserar sig för livsmedelskvalitet. De har fått nog av skandaler och söker det som är fritt från salmonella och antibitioka i uppfödningen. Man ser också att det på förpackningarna i butikerna allt oftare skrivs ut “No salmonella” och “No antibiotics”. Sedan är det som bekant föredrar konsumenterna i Asien fötter, vingar och ben medan vi i Nordeuropa vill ha mer filé.
Men om marknadspotentialen växer så är det väl fler producenter, företag och länder, som intresserar sig för Asienmarknaden; varför ska konsumenterna välja just svensk kyckling?
– Vår story är bra. Vår kyckling har verkligen de efterfrågade värdena, inklusive GMO-frihet vilket är något som inte så många kan erbjuda. Sverige är också känt som ett rent, fint och okorrumperat land med en välmående befolkning.
Christian Gylche berättar också att kycklingen som går på export är frusen och att båtresan tar sex veckor och vidar om det aktuella valutaläget:
– I dagsläget är den svaga svenska valutan en fördel för oss på exporten, men även vid en normalisering av valutan är detta en bra affär och en viktig del av en tillväxtresa för framtiden.
Svensk Fågel har tidigt engagerat sig i exportarbetet, regeringen har engagerats med bland annat förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht som reste med till Hong Kong och även Business Sweden har varit engagerade. Christian Gylche som på Kronfågel har jobbat allt mer med att försöka få igång exporten av svensk kyckling med bland annat deltagande på HOFEX, Asiens ledande matmässa i Hong Kong, tillsammans med Try Swedish paviljongen. Ändå tar det tid:
Återigen, tror du att möjligheterna för export är större just nu än de har varit tidigare?
– Ja, jag tror verkligen på att möjligheterna finns. Allt fler konsumenter i Asien värderar god djurvälfärd och hög matsäkerhet med frihet från salmonella i produkter och uppfödning samt att antibiotika och GMO-produkter inte används.
Har ni tillgång till fler marknader i Fjärran Östern?
– Sydkorea är en viktig marknad för oss att bearbeta, främst avseende fötter och vingar. Korea har cirka 60 miljoner invånare och en lång historik av handel och import av kyckling från världen. Dagligvaruhandeln där kretsar mycket kring det lokala, men det finns stora möjligheter inom foodservice och industri även för kvalitétsprodukter.
– Även Japan är öppet för export, där vi i dagsläget för samtal med ett antal stora kunder om möjliga samarbeten i framtiden.
Hur är det med övriga Kina? Jobbar ni även mot det kinesiska fastlandet?
– Vi får förfrågningar från fastlandet men det är tyvärr inte möjligt att jobba där. Långt därifrån.
Hur påverkas ert arbete av de nuvarande oroligheterna i Hong Kong?
– De är inte bra för marknaden. Vi är bara i början av vår satsning och vad som kommer att hända politiskt och hur det kommer att påverka marknaden återstår att se.
Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 7-2019
Utskriftsvänlig sida |