2019-10-14

Konferens:
Halvera matsvinnet

Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket arrangerade i slutet av september ett seminarium om Matsvinn med titeln ”Fler gör mer – på väg mot halverat matsvinn 2030!” Föreläsarna representerade alla delar i kedjan ”från jord till bord” och beskrev hur enskilda företag, industrier, organisationer och föreningar jobbar för att minska matsvinnet.

Stolt äggbransch
Här har vi i äggbranschen en hel del att vara stolta över. Knäckägg och andra B-ägg tas om hand om på olika sätt och hamnar i livsmedelsindustrin. En stor andel värphöns blir så småningom mat. Just värphönsen nämndes på mötet och flera efterfrågade produkter som underlättar för konsumenten att faktiskt köpa just höns för att minska matsvinnet. Tiden har kanske mognat för långkokt höna, särskilt om någon redan har gjort momenten och den färdiga produkten finns att köpa i butiken? Så löd tongångarna i den här gruppen i alla fall.

Visst har alla vi i primärproduktionen och livsmedelsindustrin en hel del kvar att göra för att minska svinnet ännu mer, men det är ändå den mat vi som privata konsumenter bär hem som behöver ätas upp för att minskat matsvinn verkligen ska bli verklighet.

Nyord på Svinniska
Livsmedelsverket har jobbat fram ett nytt språk som ska inspirera till minskat matsvinn: svinniska. På svinniska får du till exempel uppmaningar att bäst-före-snooza, ha restsamtal och svinnventera ditt kylskåp, allt för att använda de matrester du har sparat. Och vi har ju det bästa hjälpmedlet till restfesten: ÄGG! Ägg i omeletten, gratängen, matmuffinsen,  crèpen eller i äggwrapen. Så gott och så klimat-smart!

Rapporterat från seminariet i Fjäderfä nr 8-2019 av Marie LH
(I papperstidningen finns även bilder).

 


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.