|
Äggets Dag firas den 11 oktober
World Egg Day – Äggets Dag världen över – firas med en äggrapport där en näringsexpert djupdyker i proteinets uppbyggnad och Svenska Ägg presenterar material inför dagen.
Som bekant: Ägg är gott, hållbart producerat och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver och på Äggets Dag den 11 oktober 2019 släppte Svenska Ägg en rapport som belyser äggets näringsinnehåll, proteinets uppbyggnad, mattrender, svenska mervärden och mer därtill.
Klimat- och hälsodebatten har bidragit till att fler vill äta hållbart, hälsosamt och närproducerat. I det sammanhanget har ägg en viktig roll att fylla.
– Ägget är ett fantastiskt livsmedel eftersom det är så näringsrikt. Som proteinkälla är ägget perfekt. Tillsammans med en näringsexpert har vi tagit fram en äggrapport med en proteinskola. Där får man lära sig mer om proteinets betydelse för vår hälsa.
Det berättar Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg inför Äggets Dag.
Ägg – rikt på protein och bra för äldre
Proteiner brukar kallas för kroppens byggstenar eftersom de finns i kroppens alla celler och är involverade i merparten av deras funktioner. Mängden protein i kroppen motsvarar cirka 15-20 procent av kroppsvikten. För att ett livsmedel ska vara ”rikt på protein” ska minst 20 procent av energivärdet komma från protein, och i ägg är den andelen cirka 36 procent.
– Ägg är en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten. Proteinet i ägg kan dessutom absorberas av kroppen på ett effektivt sätt, säger Christer Rosén, näringsexpert.
Kostråd för äldre från myndigheten
I dagarna gick Livsmedelsverket för första gången ut med kostråd till äldre som har svårt att få i sig näring. Äldre behöver exempelvis få i sig mer protein och D-vitamin än andra vuxna och det rekom-menderas att man äter många men små portioner per dag. Därmed är ägg en bra källa till näring. Förutom att det innehåller både protein och D-vitamin, är det gott och mättande och kan ätas i sin enkelhet eller på smörgåsen som mellanmål.
Bra komplement till vegetarisk mat
Vegetarisk mat blir allt vanligare i våra hem, på restauranger och i butikshyllorna. Enligt Matrapporten 2019 av Food & Friends ser sig hela 16 procent som flexitarianer, det vill säga konsumenter som oftast väljer vegetariskt, men som ibland äter kött eller annat animaliskt. De som enbart äter vegetalibilska livsmedel kan ha svårare att få i sig protein, men också näringsämnen som vitamin D och B12.
– Ägget är ett enkelt och utmärkt livsmedel för att säkerställa proteinbehovet. De som inkluderar ägg i sin vegetariska kost får ett betydande tillskott av högkvalitativt och lättillgängligt protein, men också andra näringsämnen som vi behöver för att må bra, säger Christer Rosén.
Den som vill läsa hela rapporten kan gå in här: http://www.svenskaagg.se/attachments/92/2070.pdf
Äggets Dag – så firas det globalt
Äggets dag infaller alltid andra fredagen i oktober. Internationellt kallas dagen för World Egg Day och har firats sedan 1996. Några av de aktiviteter som, enligt World Egg Commission, anordnades på Äggets dag 2018 var:
Eggsellence Award i Australien – en kampanj där konsumenterna nominerade deras favoritäggrecept från restauranger och caféer.
I Bangladesh delade Animal Agriculture Society ut 5 000 kokta ägg till konsumenter. Det firades också på andra sätt, bland annat genom välgörenhetslopp.
I Kroatien anordnade äggbranschens Hartmann och teaterföretaget Oberon en teaterfestival för över 1200 barn och ungdomar. Andra aktiviteter som anordnades var bland annat workshops och en kampanj för unga på temat hälsosam mat.
Tre miljoner kokta ägg distribuerades till skolbarn i Indien.
I Schweiz firade de bland annat genom att ”The Biggest Swiss Chicken” turnerade genom landet.
I Chicago samlade de äggrätter från hela världen, från Etiopisk Doro Wat till Croque Madame.
Källa: Svenska Ägg
Publicerat i Fjäderfä nr 8-2019.
Utskriftsvänlig sida |
|