2019-12-10

Svårt att få besked av Ikea
Är den tyska kycklingen tysk?
Vilka ägg ingår i pannkakan?

Sveriges största restaurangkedja bryr sig inte om att flagga upp. Istället är det svårt att få besked av Ikea när det gäller matens ursprung. Fjäderfä saknar trots att frågor har ställts under mer än sex månader svar på alla ställda frågor.

År 2011 berättade Fjäderfä om Ikeas kyckling som då föddes upp i Storbritannien och förädlades i Frankrike innan den per lastbil kördes till de svenska Ikea-varuhusen. Undertecknad redaktör bad då att få besöka uppfödningsanläggningarna och slakte-rierna, vilket Ikea sa nej till.
I dag uppger Ikea att kycklingen är från Tyskland (det gäller all kyckling – filé, köttfärs och pyttipanna, att döma av Ikeas tidigare svar på Fjäderfäs frågor i nummer 6-2019).

Fjäderfä har ställt följande följdfrågor till Ikea: Vilket vaccinationsprogram gäller för de tyska kycklingar som ni köper in för servering i Sverige? Hur ofta som ett säkerställt medelvärde behandlas kycklingarna (uppfödningsflockarna) med antibiotika? Är samtliga kycklingar uppfödda i Tyskland eller kan andra ursprungsländer förekomma?

Trots månader med upprepade kontakter med Ikea och frågor som har ställts enligt företagets anvisningar (per chatt, mail, telefon), så förblir frågorna obesvarade. Ikea deklarerar däremot: “Leverantörerna har valts med stor omsorg för att säkerställa högt ställda strikta krav, som alltså är likadana oavsett ursprungsland. Vi tar djurens välmående på  största allvar och våra regler hur djuret behandlas, hela vägen från uppfödning till slakt”.  
Svaret föranleder fler följdfrågor: Vad betyder detta i praktiken? Vilka konkreta krav ställer ni på inköpt kyckling när det gäller uppfödningen?
Ni serverar alltså tysk kyckling i Sverige. Finns det som ni ser det, inte några skäl för att välja svensk kyckling före tysk till Ikeas restauranger i Sverige?

Vi har också ställt frågor om äggen i Ikeas pannkaksprodukter. Inte heller där svarar Ikea på våra frågor. Då (2011) som nu (2019) gäller “locket på”. 
                               
Sven Secher


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.